Blbá krásná smrt

05.01.2018 22:15

SBOHEM,milý Mariáne .....

Možná to " schytám ",že jsem nezvolil titulek ZEMŘEL herec Marián Labuda .... ale téměř všichni máme strach ze způsobu smrti a jejího termínu. V případě mého slovenského přítele " Mariánka " zemřel bez bolestí,ale ještě moc brzy. Blbá krásná smrt. Blbá,že brzy,krásná,že bez utrpení. Mariáne,úplně jste mne rozhodil a na zbytek dne paralyzoval !!! Měl jsem ještě dopoledne v ůmyslu v podvečer spát,ale nesoustředil bych se. A musím na svých stránkách teď velmi smutný o Vás psát,příteli. Seznámili jsme se,když jste u nás v Divadle na Vinohradech pohostinsky studoval a potom hrál představení " Krejčovský salon " s Jiřinou Jiráskovou po Vašem boku. Herecký česko - slovenský KONCERT,i když jste v češtině i hrál. Spřátelili jsme se a zůstali v kontaktu i roky později já z Čech a Vy ze Slovenska. Tolik pro vysvětlení čtenářům mého blogu. Vzpomínám teď i na všechny Vaše filmy,nebo na " humbuk " kolem Vašeho zpožděného příletu,kdy Vás přivezlo policejní auto kvůli divákům v hledišti nebo na Váš životní okamžik kolem automobilového neštěstí. A hlavně vzpomínám na naše osobní " sedánky " u nás v divadle. Strašná zpráva o Vás DNES,bohužel už ta opravdu poslední. 

 

Teď se dívám ze záznamu na Vaši účast ve " Všechnopárty " Karla Šípa.Klikněte si,přátelé na 2 odkazy.

1.video-1515173149.mp4 (5681096)

2.video-1515173583.mp4 (3518414)

 

S Mariánem Labudou mne pojilo vzájemné přátelství,což dokládá zejména jeho úžasné věnování do jeho přerásné knihy " OČI V SLOUPEK " aneb Kalendář Mariána Labudy. 

To už jsme byli přáteli a vepsal mi do své knihy toto :

Nu....přesně o půlnoci ještě 5.ledna jsem " živě vysílal " na Facebooku pro své přátele,kteří se dívali i přes pokročilou noční hodinu,VZPOMÍNKU na Mariána Labudu. Mého slovenského přítele. VIDEO se záznamem vysílání bude asi v neděli také ke shlédnutí na TITULNÍ straně webu. Obtížný úkol jsem na sebe vzal,živě vzpomenout na tohoto vynikajícího herce a člověka.

Přátelé,protože bylo moje živé vysílání 2x přerušeno a navazoval jsem,nejde mi z Facebooku stáhnout celé sem na stránky. Prosím,podívejte se tedy pokud budete chtít na nůj FB profil " Jan Veselý " a jak je tam můj Deníček z 5.1. TAK JSOU TAM 3 VIDEA POSTUPNĚ S MÝM VYSÍLÁNÍM. Děkuji. Bylo to věnováno Mariánu Labudovi. A splnil jsem SLIB z vysílání a věnoval jsem svůj web jeho památce,VIZ hlavička mých stránek.

Slovenské národní divadlo

Vedenie Slovenského národného divadla (SND) prijalo s hlbokým  zármutkom správu o skone jednej z najvýraznejších postáv slovenského herectva, kultúry a umenia, dlhoročného popredného člena Činohry SND Mariána Labudu.

Marián Labuda sa narodil 28. októbra 1944 v Hontianskych Nemciach, zomrel v Bratislave v piatok 5. januára 2018 vo veku 73 rokov.

Marián Labuda absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v roku 1965. Už počas štúdia hosťoval v SND, kde nastúpil hneď po skončení VŠMU a členom činohry bol v rokoch 1965 -1968.  Následne spoluzakladal Divadlo na Korze, kde pôsobil v rokoch 1968 -1971, aby sa vzápätí stal až do roku 1989 členom činohry Novej scény v Bratislave. 1. januára 1990 sa Marián Labuda opäť vrátil do Činohry SND.

„Chcel by som hrať tak, aby sa ľudia držali stoličiek od strachu, ale súčasne aj preto, aby nepopadali od smiechu“, povedal v jednom z rozhovorov. Tieto predsavzatia napĺňal Marián Labuda vrchovato. Bol vtipným a duchaplným komikom, vlastné mu boli  postavy tragikomické, exceloval vo veľkých dramatickým úlohách. Účinkoval v mnohých českých a slovenských divadlách.

V posledných rokoch stvárnil v SND výrazné postavy v Schillerovej hre Úklady a láska (2007), Čechovových Troch sestrách (2008),  v hre Václava Havla Odchádzanie (2008), Brechtovej hre Matka Guráž a jej deti (2009), bol jedným zo Zlatých chlapcov v rovnomennej hre amerického dramatika Neila Simona (2010), vynikol ako Hamm v absurdnej dráme Samuela Beckett Koniec hry (2011, či v Aristofanovych Oblakoch(2012). Hoci hovorieval, že na smutný pohľad je špecialista, naposledy sme ho mohli v SND vídať v klasických komédiách Carla Godoniho Vejár (2010) alebo Nestroyvom Pánovi Mimo. Poslednýkrát stál na doskách SND práve na derniére tejto hry 25. apríla 2017.

Marián Labuda patril medzi najobsadzovanejších hercov. Za desiatky  postáv v divadle, vo filmoch, v televíznych inscenáciách, či v dabingu si prevzal mnoho ocenení: Českého leva (1996) za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Martina Šulíka Záhrada, prémiu Literárneho fondu za mimoriadny umelecký výkon v hre Yasminy Rezy Kumšt (1999),  za mimoriadny prínos v rozvoji slovenského umenia získal v roku Cenu ministra kultúry SR (2004). Bol držiteľom štátneho vyznamenania Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry (2005). V tom istom roku získal Cenu za najlepší mužský herecký výkon v ankete divadelných kritikov Dosky 2005 v hre Tiso. V roku 2007 mu na festivale Artfilm udelili ocenenie Hercova misia a na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach pripevnil bronzovú plaketu so svojim menom. V roku 2009 získal výročnú cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo.

V Mariánovi Labudovi stráca slovenská kultúra nielen výnimočného umelca, ale aj občana známeho svojou otvorenosťou a principiálnymi postojmi „keď sa za niečo bijete, dávate najavo, že vám na tom záleží“, hovorieval.

Česť jeho pamiatke!

O termíne poslednej rozlúčky s pánom Mariánom Labudom vás budeme informovať.

 

 

Marián Labuda ztratil vědomí, když chtěl vyjet autem z garáže. Zemřel

 

Podle informací serveru TVnoviny.sk chtěl Marián Labuda vyjet autem z garáže, a když do vozu nastupoval, ztratil vědomí.

Známý slovenský herec Marián Labuda, který hrál i v řadě českých filmů, v pátek zemřel v jedné z bratislavských nemocnic. Bylo mu 73 let. Informoval o tom zatím bez bližších podrobností server Aktuality.sk s odvoláním na zdroj blízký umělcově rodině.

Podle informací serveru TVnoviny.sk chtěl herec vyjet autem z garáže, a když do vozu nastupoval, ztratil vědomí. Jeho manželka okamžitě zavolala záchranku. Na pomoc jí přispěchal kolemjdoucí muž, který za asistence operátora záchranné služby začal umělce oživovat. V oživovaní ho pak vystřídali záchranáři, ale bohužel neúspěšně, uvedl server. Herec dlouhé roky trpěl cukrovkou.

Labuda se narodil 28. října 1944 v obci Hontianske Nemce na jihu Slovenska. Vystudoval divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Po studiu začal hrát ve Slovenském národním divadle. Často hostoval i v českých divadlech.

Vedle divadla účinkoval v desítkách filmů a televizních inscenací. Čeští diváci ho dobře znají například z filmů Vesničko má středisková nebo Obsluhoval jsem anglického krále.