Brodský .... Vlastimil

16.12.2017 00:08

Pan " Broďa ",pan Vlastimil Broský,pan HEREC !!! Samozřejmě,že jsem ho jako mladý často viděl ve " Vinohradském " jako mladý divák nejrůznějších představení. Ale jsem nesmírně šťastný,že jsem Broďu ještě " STIHL " soukromě si povídat v návštěvní hale u vrátnice,když za mnou chodíval na kus řeči s jezevčíkem Hugem nebo v jeho bytě,kam jsem mu později nosíval jeho poštu z divadla. Psával mi často i z jeho častých lázeňských pobytů a pověstné jsou jeho " péefky " k Novým rokům. Obohatil mne,nejen rolemi,nýbrž i lidsky svým člověčenstvím. Moc Vám,pane Brodský,za to obohacování dodatečně děkuji.

Vlastimil Brodský

15. prosince 1920
V tento den se narodil český herec Vlastimil Brodský, který 36 let působil v Divadle na Vinohradech. Za herecký výkon ve filmu Babí léto získal Českého lva. Zemřel 20. dubna 2002.

Vlastimil Brodský se narodil ve znamení střelce 15. prosince 1920 v Hrušově na Ostravsku. Jeho mládí nebylo nikterak bouřlivé či odlišné. Bez problému odmaturoval na gymnáziu v Praze, kde se také krátce na to přihlásil do umělecké školy E. F. Buriana, ovšem s očekáváním, že se zlepší v tanci, kterému se původně chtěl plně věnovat. Dostal se dokonce až k tomu, že vedl taneční kurzy a poměrně obstojně stepoval. Burian v něm však cítil velký herecký potenciál, a proto mu doporučil právě herectví, Brodský jej vyslyšel, prý i přes nesouhlas své matky – paradoxně rovněž herečky.

Nejprve působil, ještě během druhé světové války, v divadle Větrník, střídavě se objevoval i v Pražském dětském divadle Míly Mellanové, Nezávislém divadle a Pražském divadelním studiu. V roce 1948 pak na dlouhých šestatřicet let zakotvil ve Vinohradském divadle, občas hostoval i v Národním divadle.

Postupem času a jednotlivých rolí se Brodský v očích diváků vyprofiloval podobně jako Stella Zázvorková, coby představitel postav obyčejných lidí. Díky tomu patřil od 60. let mezi nejobsazovanější herce. Stejně tak mu šly třeba i role mrzoutů, zapšklého a protivného samorosta prý dokázal ztvárnit už ve svých dvaceti letech. Navzdory téměř stovce filmových a televizních rolí byl v hodnocení své kariéry vždy skromný. Z celé té spousty snímků, ve kterých působil, si nejvíce cení především Skřivánků na nitiVšechny dobré rodáky a Jakuba lháře, který mu dokonce vynesl i cenu Zlatého medvěda na berlínském filmovém festivalu. Prestižní ocenění získal jako jediný tuzemský herec v historii. Vděk častokrát směřoval vůči režisérům, s nimiž měl tu čest spolupracovat. Měl na ně podle svých slov prý „kliku“.

Vlastimil Brodský měl tu čest zahrát si po boku Jana Wericha, o němž vždy hovořil až s nebeským nádechem. S Werichem si zahrál v krátké humorné povídce Uspořená libra. Kapitolou samou o sobě je v rámci tvorby Vlastimila Brodského je práce v rozhlase a dabingu. Hajaja, Maková panenka či taťka šmoula patří k těm nejznámějším, rozhodně ale ne k jediným postavám, jimž propůjčil hlas právě Brodský.

Mnozí Brodského označují za zachránce nepříliš povedených scénářů. Svým prvotřídním a nekolísavým výkonem vždy dokázal daný snímek povznést na přinejmenším koukatelnou úroveň. Filmu zůstal věrný i po odchodu do důchodu, v roce 2001 pak získal Českého lva za výkon v Babím létě, který patří k vrcholným výkonům Vlastimila Brodského. Krátce na to jej však začaly naplno pohlcovat deprese a úzkost, s níž se už nějaký čas potýkal. Vyústěním byla sebevražda, jíž dobrovolně ukončil svou pouť životem na jaře 2002. Zanechal po sobě odkaz v podobě dvou potomků. Dcera Tereza se rovněž věnuje herectví, syn Marek je hudebník a výtvarník.