Miluji paní Dagmar Havlovou

22.03.2018 23:11

A řeknu to !!! Ano,v den 65.narozenin paní Dagmar Havlvé jsem jí SMS pogratuloval a opět ujistil o našem přátelství. Miluji paní Dagmar Havlovou,již celých 22 let co pracuji v Divadle na Vinohradech a dávno předím i jako její divák. V divadle se to ví a samozřejmě miloval jsem i pana Václava Havla,prezidenta ČR. Manželata,on a Dáša ..... Kopíruji tady něco z dnešních textů na internetu,ale společné vzpomínky na chvíle s Dášou a Václavem jsou nepřenositelné a nesdělitelné. S manželkou,když chodívám na vinohradský hřbitov,vždy dáváme svíčku i k hrobu Václava Havla,za nás i Dášu. Mám tam na " vinohradském " tátu i mámu a prezidenta. Ať si teď odpůrci " Havla " trhnou nohou! Nikdy jsem v životě nebyl korouhvičkou,která se točí podle momentální politické situace. Zatímco Vy,Dášo,tedy dnes stále mládnete,já s Vámi stárnu,stejný ročník narození. Přeji Vám upřímně a přátelsky daší roky spokojeného občanského i uměleckého živta,ať Vám naše " Tétéčko " dá v budoucnu další krásné divadelní role,které vyprodají ve Vašem provedení " náš dům ",jak říkával našemu divadlu Jiříček Menzel ..... a děkuji za vše. Obdivuji,jaká jste a zůstáváte. Váš Honza z vrátnice DnV. A teď " ten INTERNET "......

Žena mnoha rolí. A to nejen filmových a divadelních, ale také životních. Dagmar Havlová-Veškrnová, která dnes slaví šedesáté páté narozeniny, si vyzkoušela, nejen jaké je to být herečkou, ale také první dámou, matkou, manželkou, vdovou, zakladatelkou nadace a veřejně činnou osobou.

Herečka, nebo první dáma? Pro některé bude napořád oprsklou Danou z filmu „Holky z porcelánu“, jiní ji budou vždycky brát více jako Dagmar Havlovou, druhou manželku prezidenta Václava Havla (†75). Ani jedno není špatně a každé se pojí s určitou životní etapou. Dagmar Havlová-Veškrnová dnes slaví 65. narozeniny.

Stát se herečkou měla Dagmar Veškrnová podle svých slov předurčeno – narodila se v babiččině bytě, který byl hned naproti ochotnickému divadlu. Umění jí navíc kolovalo v krvi: tatínek byl prý hudebně nadaný téměř na vše a maminka byla operní pěvkyně. A její starší sestra Eva (70), s níž byla často srovnávána a rodiče ji protežovali, byla herečkou.

Přišlo jí tedy přirozené přihlásit se na JAMU. Studovala spolu se svým budoucím manželem Radvítem Novákem (†63) – znala ho už od čtrnácti let. Pro Dagmar, tehdy ještě Veškrnovou, byl obrovským vzorem a při studiích jí velmi pomáhal. Ihned po škole se vzali a přestěhovali se do Prahy. Oba manželé účinkovali v Divadle Jiřího Wolkera a Radvít Novák pracoval také jako novinář ve Svobodném slovu a později v Českém rozhlase. S Dagmar Veškrnovou byli svoji pouze pět let, ona však na něj nikdy nedala dopustit a vždy o něm hovořila jako o osudové lásce.

Ještě během studií se nadějné mladé ženě slibně rozběhla kariéra – Juraj Herz (83) ji obsadil do filmu „Holky z porcelánu“ (1974). Role se začaly jen hrnout, a když v roce 1976 otěhotněla, začalo jí to pár lidí rozmlouvat. Zda nemá strach, že si skvělý rozjezd zabrzdí a zda by neměla ještě počkat... Těžko ale někdo vymluví zamilované ženě, že práce je důležitější než rodina.

Mateřskou roli si vyzkoušela nejen v osobním životě, ale i v hereckém. Vždyť kdo by zapomněl na jednu z jejích nejmilejších rolí, a to laskavou maminku Péti Bajzy v seriálu „Bylo nás pět“ (1994), nebo na trochu roztržitou maminku Evy a Honzíka v komediích o chobotničkách z druhého patra (1986).

Když se setkala se svým budoucím druhým manželem Václavem Havlem, patřila Dagmar Veškrnová mezi nejznámější a nejobsazovanější české herečky. Za jejich setkáním stojí Jiří Suchý (86) – seznámil je v Lucerna Baru na oslavách divadla Semafor v roce 1989. Dagmar Havlová v dokumentu „GEN“ vzpomínala, že po sobě s Václavem Havlem pořád koukali, Jiří Suchý si toho všiml a zeptal se jí, zda by chtěla s panem Havlem seznámit. A ona neváhala ani chvilku. Ten okamžik se jí navždy propsal do paměti.

Olga Havlová zemřela 27. ledna 1996 a už zhruba o čtvrt roku později na Hrádečku požádal tehdejší český prezident o ruku Dagmar Veškrnovou. Od smrti první ženy neuplynul ani rok a Havlův prsteníček zdobil nový zlatý kroužek. Své „ano“ si novomanželé řekli 4. ledna 1997.

Dagmar Havlová se tak nestala pouze manželkou, ale i první dámou České republiky a tato její role zpočátku rozhodně nepatřila k divácky nejpopulárnějším. Veřejnost ji přijala značně negativně – přece jen to bylo dost brzy po smrti paní Olgy, která byla opravdu oblíbená. Ačkoliv herečku Dagmar Veškrnovou lidé zbožňovali, první dámě Dagmar Havlové zprvu nemohli přijít na jméno. Když v roce 1998 při prezidentské volbě nesouhlasně zapískala jako výraz protestu proti urážkám z úst poslance Jana Vika (48), mnozí lidé to považovali za buranské – takto se dáma přece chovat nemá, byť tím vyjadřovala podporu svému muži. Lidé ji přijali až ve chvíli, kdy svoji oddanost oblíbenému prezidentovi prokázala starostlivou péčí během jeho těžkých zdravotních problémů. Byla u něj a starala se o něj opravdu neúnavně. Dagmar Havlová byla svému muži skutečně oddaná, mimo jiné se po dobu jeho prezidentské funkce vzdala milovaného herectví. Na divadelní prkna se vrátila až v roce 2006 ve hře „Chvíle pravdy“. Od té doby se své původní profesi opět věnuje a častěji než v televizi je k vidění právě v divadle. V současné době má angažmá v Divadle na Vinohradech. Ani po smrti svého muže v prosinci roku 2011 nezmizela Dagmar Havlová-Veškrnová z veřejného života. Pracuje jako herečka, objevuje se na společenských akcích a dostává se jí pozornosti i jako bývalé první dámě České republiky, navíc stále udržuje živý odkaz svého druhého manžela a jezdí na slavnostní odhalení jeho bust, laviček či pojmenování ulic.

Dáša se svoji fanynkou a moji přítelkyní Mirkou v návštěvní hale vrátnice Divadla na Vinohradech.