Pepíček

14.12.2017 12:20

Josef Abrhám .... Pepíček. Nosil bych jen úplně zbytečně dříví do lesa opakovat a opakovat,jaký herec a člověk pan Abrhám je. A tak kromě mého upřímného blahopřání jen fotografii z našeho divadelního parkoviště.

/album/fotogalerie/dsc01937-jpg/

Josef Abrhám

14. prosince 1939
Dnes slaví narozeniny oblíbený divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Je spoluzakladatelem pražského Činoherního klubu. Za herecký výkon ve filmu Šakalí léta získal Českého lva.

Herec a občasný zpěvák Josef Abrhám se narodil do československé rodiny 14. prosince 1938 v tehdy protektorátním Zlíně. První herecké zkušenosti získal při studiu u Andreje Bagára na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, ze které po dvou letech přestoupil na pražskou DAMU, v jejímž třetím ročníku se poprvé objevil před kamerou. Do svého studentského moralitního snímku Strop si jej v roce 1961 vybrala režisérka Věra Chytilová. Rok na to se Abrhámovi naskytla příležitost pravidelně účinkovat v Divadle československé armády, dnes známé jako Divadlo na Vinohradech. Tamní působení však Abrhám ukončil po zhruba třech letech, stal se totiž spoluzakladatelem pražského Činoherního klubu, na jehož jevišti hrál až do roku 1992.

Nemalou část umělecké kariéry Josefa Abrháma samozřejmě tvoří i role v televizních inscenacích, celovečerních filmech a řadě seriálů. Svůj mimořádný herecký talent uplatňuje v komediálních veselohrách i vážných a ponurých příbězích. V roce 1993, při premiérovém udílení cen Český lev, obdržel sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli za ztvárnění příslušníka VB v muzikálu Šakalí léta.

K hraní ve filmu a na divadle přidal Josef Abrhám čas od času i zpěv. V roce 1988 vydal sbírku písní určenou hercům s názvem Šel jsem světem. Na albu se autorsky podíleli i skladatel Jiří Zmožek a textař Pavel Kopta.

V současné době žije Josef Abrhám se svou ženou, rovněž herečkou, Libuškou Šafránkovou, s níž má syna Josefa Abrháma mladšího, který se věnuje filmové režii.